ΑΡΧΙΚΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 11 ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΜΕ ATTICA  BANK  

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 11 ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΜΕ ATTICA  BANK  

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι

Μετά και την επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευση της Τράπεζας στις 3/9/2024, για τον Σύλλογο μας  αλλά και για τα 750 ενεργά μέλη του, το βασικότερο είναι η ανοδική πορεία, η ενδυνάμωση και επέκταση και η υλοποίηση μια τράπεζας, που όντως θα αποτελεί τον 5ο  τραπεζικό πυλώνα, με την ουσία της λέξης, που θα εξυπηρετεί και θα τηρεί τους σκοπούς της αλλά και θα σέβεται τόσο την ίδια όσο και τους εργαζόμενους της και τους πελάτες της. Το Σωματείο μας, σε όλα τα σημαντικά βήματα προς τον εκσυγχρονισμό και την εδραίωση της Τράπεζάς στον χώρο, έχει δηλώσει παρόν και οι δράσεις-παρεμβάσεις μας θα συνεχίσουν να κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή.

Όμως προκύπτουν σημαντικά ζητήματα τα οποία ο Σύλλογος μας οφείλει να αναδείξει και να δηλώσει τον προβληματισμό του. Ειδικότερα, η σχέση ανταλλαγής μετοχών δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα των μεγεθών των δύο τραπεζών και εγείρει σημαντικά ζητήματα για τους μετόχους της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Επιπλέον οι μικρομέτοχοι και μέσα σε αυτούς και το σύνολο των εργαζομένων, που αθροιστικά αποτυπώνουν πέραν το 30% του μετοχικού κεφαλαίου και διαχρονικά συμμετείχαν σε όλες τις αυξήσεις του, βάσει αυτής της σχέσης ανταλλαγής κινδυνεύουν με δραστική συρρίκνωση της συμμετοχής τους.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι οι 105.000 χιλιάδες μέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας εντός ολίγων ημερών και εν μέσω θερινής περιόδου καλούνται, αν δεν έχουν, να δημιουργήσουν και να γνωστοποιήσουν τον λογαριασμό αξιογράφων που τηρούν στο σύστημα άυλων τίτλων του Ελληνικού κεντρικού αποθετηρίου τίτλων, ώστε να αποτυπωθεί η συμμετοχή τους στην νέα Τράπεζα. Μια διαδικασία που σε τόσο περιορισμένο χρονικό διάστημα δεν μπορεί να υλοποιηθεί για τόσο μεγάλο αριθμό μετόχων, διαδικασία μάλιστα που υπόκειται στην εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και χωρίς η Τράπεζά μας ταυτόχρονα, να μπορεί να υποστηρίξει την συγκεκριμένη διαδικασία, ωθώντας τους μετόχους – πελάτες – εργαζόμενους στον ανταγωνισμό.

Ο Σύλλογος μας, συνεχίζει να μην έχει επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις του εγχειρήματος της συγχώνευσης των δύο τραπεζών που προέκυψαν τον τελευταίο μήνα και ευελπιστούμε ότι στην ορισθείσα συνάντηση με τον CEO της τράπεζας στις 2/9/2024, θα λάβουμε συγκεκριμένες απαντήσεις και επίσημες δεσμεύσεις για τις οποίες θα ενημερωθείτε άμεσα.

Τα θέματα που θα τεθούν και θα ζητηθεί επίσημη θέση – δέσμευση είναι τα εξής:

  1. Διασφάλιση ΌΛΩΝ των θέσεων εργασίας
  2. Προσπάθεια διασφάλισης με αξιολόγηση και αξιοκρατικά κριτήρια των υφιστάμενων θέσεων ευθύνης, θέσεων που αποκτήθηκαν με μόχθο και δουλειά πολλών ετών αλλά και με μεγάλη τραπεζική εμπειρία η οποία και αποδεικνύεται καθημερινά.
  3. Την πρόθεση για την δημιουργία ενιαίου εργασιακού και μισθολογικού καθεστώτος για το σύνολο των εργαζομένων της νέας Τράπεζας.

 

 

 

 

  1. Δέσμευση για την διατήρηση των Κεντρικών υπηρεσιών της Κρήτης και του υφιστάμενου τόπου εργασίας των εργαζομένων όπως αποτυπώνονται σήμερα.
  2. Επίσημη ενημέρωση και τήρηση συγκεκριμένης συμφωνίας για το ενδεχόμενο σχεδιασμού από την τράπεζα προγράμματος εθελούσιας εξόδου, με τοποθέτηση χρονικού προσδιορισμού αλλά και κριτηρίων πραγματοποίησης του.
  3. Ενημέρωση των εργαζομένων του Δικτύου Καταστημάτων αλλά και των Υπηρεσιών μέσω αναλυτικών οδηγιών αναφορικά με την προσέγγιση και αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων που ενδέχεται να διαχειριστούν από τους πελάτες που κατέχουν μεγάλο αριθμό μετοχών.

 

Ο Σύλλογος μας επισημαίνει και γνωστοποιεί ξανά προς όλα τα μέρη ότι τόσο η διασφάλιση ΟΛΩΝ των θέσεων εργασίας  όσο και η καθολική εφαρμογή ΟΛΩΝ των συμφωνηθέντων μέσω των  κλαδικών ΣΣΕ, των ΕΣΣΕ, θα συνεχίζουν να έχουν πλήρη εφαρμογή και μετά την επικείμενη συγχώνευση.

Σε περίπτωση που κριθεί, ότι μέσα στην συμφωνία υπάρχει οτιδήποτε δυσμενές και βλαπτικό για τους συναδέλφους μας  θα προβούμε σε όλες στις απαραίτητες ενέργειες προστασίας των συναδέλφων σύμφωνα με τα δικαιώματα μας από  την νομοθεσία αλλά και τις ισχύουσες ΣΣΕ, ΕΣΣΕ και Κανονισμούς.

Η νέα πραγματικότητα αφορά βεβαίως και τους 1.500 εργαζόμενους της νέας Τράπεζας που θα προκύψει, οι οποίοι αδιαπραγμάτευτα προσβλέπουν στο πέρασμα τους στην νέα εποχή, σε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον με δικαιοσύνη και αξιοκρατία.

 

 

 

 

 

    Για τον Σ.Ε.ΠΑ.Τ.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.                                         Ο Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ.

 

 

Subscribe to Newsletter

Never miss any important news. Subscribe to our newsletter.