ΑΡΧΙΚΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 9 EΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 9 EΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά

Με την επικείμενη επιστροφή στην κανονικότητα, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα και ταυτόχρονα να δώσουμε το στίγμα της επόμενης μέρας. Η Τράπεζά μέσα από μια πρωτόγνωρη διαδικασία μιας πανδημίας, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μερικούς μήνες τώρα, βρέθηκε να διαχειρίζεται τα προβλήματα και τα θέματα που προέκυψαν από τις συνέπειες της πανδημίας , αλλά και τα ζητήματα που προέκυψαν στο ανθρώπινο δυναμικό της.

Στην αρχή αυτή της υγειονομικής και όχι μόνο κρίσης, οφείλουμε να πούμε ότι η Τράπεζα αποφάσισε κάνοντας χρήση του δικαιώματός της όπως προβλέπεται σε τέτοιου είδους συνθήκες και προφύλαξε ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων των διοικητικών της υπηρεσιών  στέλνοντάς τους για εργασία από το σπίτι τους. Επίσης εφάρμοσε άμεσα τις ειδικές διατάξεις του Νόμου σε σχέση με τις άδειες ειδικού σκοπού αλλά και την προστασία των ευπαθών ομάδων των συναδέλφων και των οικογενειών τους. Ακόμα τοποθέτησε άμεσα στο σύνολο των καταστημάτων διαχωριστικά τζάμια προστασίας στα ταμεία και χωρίσματα εργασίας σε κάποιες υπηρεσίες και απέστειλε υλικά προστασίας και προφύλαξης της υγείας των εργαζομένων της.

Σε όλη αυτήν την περίοδο των 2 σχεδόν μηνών, ο Σύλλογός μας αρχικά με την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την Διοίκηση της Τράπεζας και κατόπιν με συχνές τηλεφωνικές παρεμβάσεις, ζήτησε την απαρέγκλιτη εφαρμογή της νομοθεσίας, καθώς και την επίλυση και τακτοποίηση των διάφορων προβλημάτων – θεμάτων που προέκυπταν, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις συναδέλφων – καταστημάτων και διοικητικών υπηρεσιών. Σε όλα αυτά τα θέματα των διαδικασιών που σίγουρα είναι για όλους πρωτόγνωρα δεν υπήρχε καμία εμπειρία από καμία πλευρά και λογικό είναι να προέκυψαν κάποιες αστοχίες και καθυστερήσεις τις οποίες προσπαθήσαμε να διορθώσουμε και να τακτοποιήσουμε όσο ήταν εφικτό πάλι και από τις δύο πλευρές. Όμως καταφέραμε ΟΛΟΙ μαζί , εργαζόμενοι και Διοίκηση να υπάρξει ασφάλεια του συνόλου των εργαζομένων και της υγείας τους και να συνεχίσει η Τράπεζα την αδιάλειπτη λειτουργία της σε όλους τους τομείς κάτι που πρέπει να προσέξουμε και να διατηρήσουμε ως  κόρην οφθαλμού και στο προσεχές διάστημα.

Το προσεχές διάστημα με δεδομένο ότι ξεπερνάμε το πρώτο κύμα της πανδημίας από τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει αλλά και όπως ισχυρίζονται και οι ειδικοί, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια όχι πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά σίγουρα μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Αυτό το διάστημα λοιπόν όλοι μαζί θα αποδείξουμε ξανά ότι η τράπεζα μπορεί να αποτελέσει και πάλι ένα στήριγμα για την κοινωνία  και ένα <<εργασιακό σπίτι>> για τους  εργαζόμενους της. Στο άμεσο μέλλον δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης και εφησυχασμού για κανένα μας, ούτε βέβαια εκλείπουν οι ανάγκες προστασίας της υγείας των συναδέλφων μας και της πελατείας μας. Είναι καθήκον μας να επαγρυπνούμε για την προστασία της υγείας, της εργασίας και των δικαιωμάτων των συναδέλφων και να προετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα.

Θέλουμε όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι σαν Σύλλογος δεν θα ανεχθούμε δεύτερες σκέψεις από την πλευρά της Τράπεζας και να τους προλάβουμε να μη βιαστούν να βγάλουν συμπεράσματα και να δηλώσουν προθέσεις για «όσα -κατά τη γνώμη τους- ήλθαν για να μείνουν». Για εμάς δεν υπάρχουν «τετελεσμένα». Ότι θεσπίζεται και λειτουργεί σε ένα ειδικό, μη επαναλαμβανόμενο συγκυριακό πλαίσιο έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί κατ’ ανάγκη να λειτουργήσει ομαλά και να αποτελέσει κανόνα της επόμενης μέρας. Οι κανόνες της επόμενης μέρας δεν νοείται να υπάρξουν χωρίς τους εργαζόμενους και τη συλλογική τους εκπροσώπηση, πόσο μάλλον ενάντιά τους.

Σκόπιμα και όχι γιατί το θεωρούμε τελευταίο, αλλά ως πιο σημαντικό από όλα και είμαστε υποχρεωμένοι να το αναφέρουμε, είναι η παρουσία των συναδέλφων στα καταστήματά μας όλο αυτό το διάστημα. Αφού τους ευχαριστήσουμε κι εμείς από την πλευρά μας που κράτησαν όλο αυτό το διάστημα την Τράπεζα όρθια και σε λειτουργία με την φυσική τους παρουσία και με κίνδυνο της υγείας τους αλλά και της υγείας των οικογενειών τους και αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος σε όλη αυτή την επίπονη και δύσκολη προσπάθεια, να τους ενημερώσουμε, ότι ο Σύλλογος έχει ήδη ζητήσει από την Διοίκηση να υπάρξει μια ηθική και υλική επιβράβευση τους, όπως ήδη κάποιες άλλες τράπεζες κάνουν για αυτό το κομμάτι των εργαζομένων τους.

Συνάδελφοι, ο Σύλλογος δεν διοικεί την Τράπεζα. Οφείλει όμως να παρεμβαίνει δυναμικά γιατί στην Τράπεζα δεν πρέπει να υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια. Θα παρακαλούσαμε λοιπόν το σύνολο των εργαζομένων,  όταν κάποιος από αυτούς αποφασίζει να κάνει κριτική, να αξιολογεί την θέση του έναντι των διπλανών του συναδέλφων και εργαζομένων, οι οποίοι εργάζονται σε πολύ πιο ευάλωτες θέσεις και με περισσότερη έκθεση σε κάθε είδους κίνδυνο.

Τέλος, μέσα από όλη αυτή την διαδικασία έγινε ξεκάθαρη για άλλη μια φορά η ανάγκη προσλήψεων προσωπικού που τόσο καιρό ο Σύλλογος απαιτεί.  Προσλήψεις που αφορούν το δίκτυο των καταστημάτων που στην προκειμένη περίπτωση αποδεκατίστηκε από τις ειδικές άδειες με αποτέλεσμα να μπαίνουν προτεραιότητες στις απολύτως απαραίτητες εργασίες και να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα με τις μετακινήσεις των συναδέλφων από κατάστημα σε κατάστημα χωρίς ουσιαστική λύση. Προσλήψεις στις διοικητικές υπηρεσίες που πρέπει να <<τρέξουν>> τόσα πολλά ζητήματα που προκύπτουν καθημερινά αλλά και να προσπαθήσουν ώστε η Τράπεζα μας να γίνει πιο ευέλικτη και πιο ανταγωνιστική σε σχέση με τα υπόλοιπα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Ο Σύλλογος θα επιδιώξει στο επόμενο διάστημα συνάντηση με την Διοίκηση της Τράπεζας τόσο για τα λειτουργικά ζητήματα που αφήσαμε σε δεύτερη προτεραιότητα λόγω την πανδημίας, όσο και για την διαχείριση από τις επιπτώσεις και τις συνέπειες μιας νέα ίσως κρίσης που έχουμε μπροστά μας.

Μόνο με συσπείρωση, συγκροτημένο διάλογο και συνειδητή κοινή προσπάθεια θα ξεπεράσουμε τις επερχόμενες προκλήσεις, ώστε μαζί να χτίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον, αντάξιο των προσδοκιών, της προσπάθειας και των αγώνων μας.

Θα σας κρατάμε ενήμερους.

                                                      Για τον Σ.Ε.ΠΑ.ΣΥ.Τ.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.                                                    Ο Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ.

 

Γιάννης Ζ. Δραμουντάνης                                              Βαγγέλης Η. Δραμουντάνης

 

Subscribe to Newsletter

Never miss any important news. Subscribe to our newsletter.