ΑΡΧΙΚΗ

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Νο 2- ΑΠΟΤΕΛΕΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Νο 2- ΑΠΟΤΕΛΕΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου  Εργαζόμενων της Παγκρήτιας Τράπεζας  την Παρασκευή 15-12-2023 μέσω τηλεδιάσκεψης, με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την Ενοποίηση του, με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προσωπικού Παγκρήτιας Τράπεζας πρώην  HSBC Continental Europe Greece (ΠΑ.ΣΥ.ΠΑ) και μελλοντικά με τον  Σύλλογο Εργαζομένων Συν/κης Τράπεζας Κ. Μακεδονίας .

Η σύγκλιση της έκτακτης αυτής Γ.Σ. κρίθηκε απόλυτα  αναγκαία και επιβεβλημένη ομοφώνως από το Δ.Σ,  ενώ τονίσθηκε από όλους όσοι έλαβαν τον λόγο , η σημασία της ύπαρξης ενός, ισχυρού και δυναμικού Σωματείου με την συμμετοχή όλων των εργαζομένων προερχόμενων και από τις 2 τράπεζες , της Παγκρήτιας και της πρώην HSBC καθώς και των συναδέλφων που θα ακολουθήσουν από την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας μετά και την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών συγχώνευσης της με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που ακολούθησε και μάλιστα με ποσοστό άνω του 95% ήρθε να επικυρώσει ουσιαστικά όλα όσα έχουν προηγηθεί. Το σώμα της ΓΣ έκανε αποδεκτό το αποτέλεσμα της ΓΣ των συναδέλφων μας από την πρώην HSBC και έτσι δρομολογούνται μια σειρά εξελίξεων που παρατίθενται προς ενημέρωση όλων παρακάτω.

Το χρονικό της ιστορικής αυτής σύγκλισης και συμπόρευσης οικοδομήθηκε πάνω στις συζητήσεις και συναντήσεις των 2 Δ.Σ. Διεξήχθησαν συνεδριάσεις όπου εξελίχθηκε διεξοδική και εποικοδομητική συζήτηση σε κλίμα συμπόρευσης και συναίνεσης στα πλαίσια της οποίας τέθηκαν σημαντικά ζητήματα και διευθετήθηκαν επιμέρους και εξ αμφοτέρων θέματα, απορίες και προβληματισμοί. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν από κοινού επισκέψεις στελεχών των 2 σωματείων στους χώρους εργασίας τόσο στην Κρήτη όσο και στην Αθήνα με στόχο την ενημέρωση των συναδέλφων για τις επικείμενες εξελίξεις.

Ακολούθησε η Γ.Σ. των εργαζομένων της πρώην HSBC Ελλάδος με θέμα την συνένωση του  Συλλόγου τους με την επωνυμία «Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού Παγκρήτιας Τράπεζας πρώην  HSBC Continental Europe Greece (ΠΑ.ΣΥ.ΠΑ)», με τον  Σ.Ε.ΠΑ.Τ. Το σώμα της Γ.Σ. με συντριπτική πλειοψηφία , αποφάσισε την αποδοχή της πρόκλησης και με ποσοστό πάνω από 90% οι συνάδελφοί μας ψήφισαν υπέρ της συγχώνευσης τους με τον Σ.Ε.ΠΑ.Τ.

Στην Γ.Σ. του Σ.Ε.ΠΑ.Τ.  μετά την τοποθέτηση όλων, ακολούθησε μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος Ζeus η ψηφοφορία με μοναδικό ερώτημα «Συμφωνείτε για την ενοποίηση δια απορροφήσεως του Συλλόγου Υπαλλήλων πρώην HSBC Ελλάδος και μελλοντικά του Συλλόγου Εργαζομένων Συν/κης Τράπεζας Κ. Μακεδονίας με τον Σύλλογο Εργαζομένων Παγκρήτιας Τράπεζας;» και το αποτέλεσμα ήταν απόλυτα σχεδόν θετικό όπως αναφέρουμε παραπάνω.

Και οι δύο αυτές αποφάσεις χαρακτηρίζονται και από τα δύο Δ.Σ. ιστορικές και αποτελούν σταθμό στην Συνδικαλιστική δράση και την διαδικασία των συγχωνεύσεων τραπεζών ως ίσως η μοναδική περίπτωση ενοποίησης Σωματείων των Τραπεζών που συγχωνεύτηκαν ή εξαγοράστηκαν στην Ελληνική Τραπεζική αγορά τις τελευταίες δεκαετίες στην χώρα μας.

Κοινό σημείο σύγκλισης και απόλυτης συμφωνίας και των δυο πλευρών αποτέλεσε η δημιουργία ενιαίου εργασιακού καθεστώτος, η Ενότητα και η κοινή πορεία όλων των εργαζόμενων παράλληλα με την πορεία της Τράπεζας και η θωράκιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων.

Όλοι οι εργαζόμενοι, σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων αναγνωρίζοντας ότι ένας, ισχυρός, δυναμικός και απόλυτα αντιπροσωπευτικός Σύλλογος θα είναι αυτός που μπορεί να σταθεί πιο ισχυρά, απέναντι στην Διοίκηση της Τράπεζας, να απαιτεί την εργασιακή σταθερότητα και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την αύξηση των οικονομικών μας απολαβών αλλά και να κάνει την τράπεζά μας ακόμη πιο ισχυρή.

Μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εισαγωγικών καταστατικών διεργασιών και με στόχο την άμεση υλοποίηση της κοινής βούλησης των 2 Γ.Σ. θα ακολουθήσει μια σειρά συντονισμένων ενεργειών με στόχο το 2024 στην Παγκρήτια Τράπεζα να λειτουργεί ένας Σύλλογος με κοινό όραμα και κοινές διεκδικήσεις.

Εντός του 1ου 4μήνου του 2024 θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου και απόλυτα αντιπροσωπευτικού Δ.Σ. Μέχρι την εκλογή του νέου ΔΣ, τα μέλη των ΔΣ των συλλόγων της HSBC και Συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Δ/Σ του Συλλόγου. Οι συνάδελφοι αυτοί που θα είναι μέλη του ΣΕΠΑΤ πλέον, θα επωμισθούν με την ευθύνη της μεταφοράς των προβληματισμών , των τυχών ειδικών θεμάτων που απασχολούν τα μέλη μας και όλοι μαζί θα σχεδιάσουμε την εκλογική διαδικασία σύμφωνα με το Καταστατικό του ΣΕΠΑΤ.

Παράλληλα και καθώς ο «Σ.Ε.ΠΑ.Τ» έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες της διαπραγμάτευσης διεκδικώντας την υπογραφή Ειδικής Επιχειρησιακής Σύμβασης, με βασική διεκδίκηση τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων και τη ρύθμιση των όρων για την διαμόρφωση ενιαίου εργασιακού καθεστώτος,  σε όλα τα στάδια της διαπραγμάτευσης μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενοποίησης των Συλλόγων και οποιεσδήποτε τροποποιήσεις θα συζητούνται και θα συμφωνούνται από κοινού με τα μέλη των 2  Δ.Σ.

Οφείλουμε να εκφράσουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στην κάθε μια και στον κάθε έναν από όλους τους εργαζόμενους που έλαβαν την ορθή απόφαση, δεσμευόμαστε ότι ο Σύλλογός μας παραμένει στο πλευρό όλων και διαβεβαιώνουμε όλοι εμείς που απαρτίζουμε το Δ.Σ., ότι ο Σύλλογος θα είναι πάντοτε παρών σε κάθε κάλεσμα και   κάθε διεκδίκηση.

Ευχαριστίες για την πολύτιμη θεσμική και τεχνική βοήθεια που είχαμε σε όλα τα στάδια που προηγήθηκαν αυτής της ιστορικής συμφωνίας οφείλουμε και στην Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων Ελλάδος που συμμετείχε στην διαδικασία αυτή, όπως και σε όλες τις διαδικασίες όπου κι αν της έχει ζητηθεί η συνδρομή της και αποτέλεσε το εχέγγυο της διαδικασίας με την μακροχρόνια εμπειρία της. Αντίστοιχης σημασίας και αποτελέσματος ήταν και η παρεμβάσεις των νομικών μας συμβούλων τους οποίους και ευχαριστούμε εξίσου.

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, μπορεί να είναι πρωτόγνωρη και ιστορική αλλά θα ακολουθηθεί απόλυτα το νομικό πλαίσιο ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε. Ένα όμως ζητούμε να κρατήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ από αυτήν την ιστορική στιγμή …

Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ !!!

Πολλές ευχές για καλές γιορτές καλά Χριστούγεννα σε όλους

και μια νέα χρονιά γεμάτη υγεία, αγάπη, αλληλεγγύη και σύμπνοια.

                Για τον Σ.Ε.ΠΑ.Τ.

Ο Πρόεδρος του Δ/Σ                                                                        Ο Γεν. Γραμματέας

Δραμουντάνης  Ζ. Γιάννης                                                          Δραμουντάνης  Η. Βαγγέλης

                                                                                      Για τον ΠΑ.ΣΥ.ΠΑ.

Ο Πρόεδρος του Δ/Σ                                                                         Η Γεν. Γραμματέας

    Σμυρναίος Λάμπρος                                                                 Αθανασοπούλου   Αθανασία

Subscribe to Newsletter

Never miss any important news. Subscribe to our newsletter.