ΑΡΧΙΚΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Κύριε Πρόεδρε της Γ.Σ. , αξιότιμοι μέτοχοι, αγαπητοί συνάδελφοι κυρίες και κύριοι

Ένας ιστορικός κύκλος 30 και πλέον χρόνων σήμερα κλείνει. Από την πρώτη ημέρα που ο εμπνευστής της ιδέας για την δημιουργία της Παγκρήτιας τράπεζα μαζί με θεσμικούς φορείς του νησιού και άλλα ιδρυτικά μέλη υλοποίησαν ένα φιλόδοξο σχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης.

Με τον Συγκρητισμό ως αρχή και εφαλτήριο, την στήριξη των Κρητικών και τις στοχευμένες επιχειρηματικές κινήσεις, μέσα μικρό χρονικό διάστημα από την έναρξη της λειτουργίας της κατάφερε να εδραιωθεί στην συνείδηση όλων ώς η Τράπεζα μας! Μίας Τράπεζας, που καλύπτει τις ανάγκες των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων γεγονός που και σήμερα παρουσιάζεται ως το κυρίαρχο διακύβευα του νέου τραπεζικού οργανισμού.

Σημαντικός μοχλός ανάπτυξης της Τράπεζάς ήταν και είναι οι εργαζόμενοί της . Η τράπεζα συνέβαλλε σημαντικά στην δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας και μέσα από αγώνες , διαβουλεύσεις συμβάσεις εργασίας στηρίξαμε και εμείς , και στηρίζουμε τον Οργανισμό που μας ανέδειξε όλους.

Σήμερα σαν Σωματείο Εργαζομένων με 750 και πλέον ενεργά μέλη είμαστε εδώ, δηλώνουμε παρόντες και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την βελτίωση έτη περαιτέρω των συνθηκών εργασίας μας. Κατακτήσαμε με κόπους και αγώνες πολλά, θα θέλαμε περισσότερα και θα τα διεκδικήσουμε και στην νέα εποχή δηλώνοντας ξεκάθαρα προς όλους ότι παράλληλα θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στην Τράπεζά μας ώστε η άμεση εξυπηρέτηση, η φιλικότητα και οι υπηρεσίες που προσφέρουμε στους πελάτες μας να παραμείνουν το συγκριτικό μας πλεονέκτημά έναντι του ανταγωνισμού . Άλλωστε , κοινό πόρισμα όλων των μελετών και ερευνών που εκπονήθηκαν από τις διοικήσεις της Τράπεζας διαχρονικά αυτό έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς ότι οι εργαζόμενοι στην Παγκρήτια Τράπεζα ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΟ ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΟΡΑΜΑ.

Δεν μπορούμε όμως κυρίες και κύριοι μέτοχοι να μην επισημάνουμε τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο της απόφασης για την συγχώνευση της Τράπεζάς μας με την Τράπεζα Αττικής. Μια συγχώνευση που επηρεάζει σημαντικά  τις διαχρονικές τοποθετήσεις της ραχοκοκαλιάς των μετόχων μας, τους μικροεπενδυτές. Προκύπτουν σημαντικά ζητήματα τα οποία ο Σύλλογος μας οφείλει να αναδείξει και να δηλώσει τον προβληματισμό του. Ειδικότερα, η σχέση ανταλλαγής μετοχών δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα των μεγεθών των δύο τραπεζών και εγείρει ζητήματα για τους μετόχους της Παγκρήτιας Τράπεζας. Επιπλέον οι μικρομέτοχοι και μέσα σε αυτούς και το σύνολο των εργαζομένων, που αθροιστικά αποτυπώνουν πέραν το 30% του μετοχικού κεφαλαίου και διαχρονικά συμμετείχαν σε όλες τις αυξήσεις του, βάσει αυτής της σχέσης ανταλλαγής κινδυνεύουν με δραστική συρρίκνωση της συμμετοχής τους.

Για τον Σύλλογο μας αλλά και για τα 750 ενεργά μέλη του, το βασικότερο είναι η ανοδική πορεία, η ενδυνάμωση και επέκταση και η υλοποίηση μια τράπεζας, που όντως θα αποτελεί τον 5ο τραπεζικό πυλώνα, με την ουσία της λέξης, που θα εξυπηρετεί και θα τηρεί τους σκοπούς της αλλά και θα σέβεται τόσο την ίδια όσο και τους εργαζόμενους της και κυρίως  τους πελάτες της.

Τα εργασιακά θέματα που εγείρονται για εμάς και έχουν ήδη τεθεί είναι τα εξής:

  1. Διασφάλιση ΌΛΩΝ των θέσεων εργασίας
  2. Προσπάθεια διασφάλισης με αξιολόγηση και αξιοκρατικά κριτήρια των υφιστάμενων θέσεων ευθύνης.
  3. Την πρόθεση για την δημιουργία ενιαίου εργασιακού και μισθολογικού καθεστώτος για το σύνολο των εργαζομένων της νέας Τράπεζας.
  4. Δέσμευση για την διατήρηση των Κεντρικών υπηρεσιών της Κρήτης και του υφιστάμενου τόπου εργασίας των εργαζομένων όπως αποτυπώνονται σήμερα.

Κλείνοντας την τοποθέτησή μας αυτή και χαιρετίζοντας τις εργασίες μιας τόσο σημαντικής και ιστορικής Γ.Σ. καταθέτουμε προς όλους , τους προβληματισμούς μας , τις ανησυχίες μας καθώς και τα ελάχιστα προαπαιτούμενα του Σωματείου μας για να συνεχίσει η Τράπεζα μας την πορεία της στο μέλλον με εργασιακή ειρήνη και στοχοπροσήλωση όλων στο κοινό όραμα. Κοινός στόχος και των μετόχων καθώς και των εργαζομένων είναι η αναπτυξιακή μας πορεία, με αμοιβαία οφέλη. Εμείς από την  πλευρά μας δηλώνουμε την θέληση για την συμπόρευση και αναμένουμε έμπρακτες, αντίστοιχα, κινήσεις και από την πλευρά της Τράπεζας.

 

 

Ιωάννης Δραμουντάνης,

Ηράκλειο 03-09-2024

Subscribe to Newsletter

Never miss any important news. Subscribe to our newsletter.